Ca 24 bullar
Deg:
4 dl mjölk
150 g rumsvarmt smör
50 g färsk jäst
1,5 dl strösocker
2 tsk nystötta kardemummakärnor
1 tsk malen kardemumma
0,5 tsk salt
10-12 dl vetemjöl
1 st ägg
Fyllning:
200 g rumsvarmt smör
2-3 msk malen kanel
1 tsk vaniljsocker
1 dl strösocker
1 st ägg till pensling
Garnering:
0,5 dl vatten
2 msk sirap
0,5 msk stött kardemumma
1 tsk malen kardemumma
0,5 dl strösocker
Smula jästen i en bunke.
Värm mjöl tillsammans med nymortlade kardemummakärnor tills den är fingervarm (37 grader).
Slå mjölken över jästen och blanda så att jästen löser sig.
Häll i socker, malen kardemumma, salt, strösocker, ägg och det mjuka smöret.
Rör ner lite vetemjöl åt gången. När degen börjar släppa från kanten behövs inte så mycket mer. Arbeta degen ordentligt, minst 10 minuter.
Jäs under bakduk ca 1 h.
Sätt ugnen på 200 grader.
Medan bullarna jäser kan fyllningen förberedas. Blanda smör, socker, kanel och vaniljsocker till en krämig fyllning. Smaka gärna av och känn efter om det behövs mer kanel/socker/vaniljsocker.
Kavla ut degen till en rektangel. Bred på fyllningen och vik långsidorna mot varandra så att degen blir dubbel.
Snurra ihop till bullar.
Jäs i minst 40 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen tills de blivit gyllenbruna.
Blanda vatten och sirap i ett glas. Blanda även kardemumma och socker i en skål.
Pensla bullarna med sirapsvattnet direkt när de kommer ut ur ugnen och strö på kardemumma och sockerblandningen.
Servera och njut.