Tiramisu cake

10-12 bitar

Tårtbotten
330 g ägg (ca 6 st)
250 g strösocker (ca 3 dl)
90 g vetemjöl (ca 1,5 dl)
120 g potatismjöl (ca 1,5 dl)
7 g bakpulver (ca 1,5 tsk)

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg bakplåtspapper i botten på två runda springformar, ca 24 cm i diameter. Sikta vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en bunke. Värm på ägg och strösocker till fingervarmt i en kastrull tills alla sockerkristaller smält.  Häll över i en bunke och vispa vitt och pösigt med en elvisp, minst 10 minuter. Sikta lite i taget av mjölblandningen och vänd försiktigt med en slickepott till en slät smet. Fördela smeten i formarna och grädda mitt i ugnen 20-25 minuter. Gör ett stickprov. Ta ut ur ugnen och låt botten stå någon minut. Vänd formen upp och ner med ett bakplåtspapper och låt svalna. Dela tårtbottnarna i två delar. Vill du vara supernoga skär du först av toppen.

Fyllning:
300 g grädde (3 dl)
250 g mascarpone
45 g äggula (ca 3 st)
65 g strösocker (ca 3/4 dl)
25 g vatten (ca 2 msk)
2 st gelatinblad

Vispa grädde i en bunke. Lägg äggulorna i en annan bunke och gelatinbladen i blöt med kallt vatten. Koka upp strösocker och vatten någon minut och häll den varma lagen över äggulorna med du vispar med elvisp på max. Vispa till ett fint och svalt skum. Smält gelatinet och tillsätt det i skummet. Blanda sedan i lite mascarpone i taget och sist vänder du i grädden.

Dränkning:
120 gr strösocker (ca 1,5 dl)
350 gr starkt kaffe
25 g marsalavin (ca 2 msk), jag hade inget marsalavin så jag tog mörk rom, funkar även med cognac.

Värm på kaffet med strösockret och smaksätt med alkohol. Ställ åt sidan och låt svalna.

Garnering:
700 g grädde (7 dl)
Kakao till pudring

Montering:
Klä en rund springform med bakplåtspapper på sidorna och i botten.
Lägg i första botten.

Dränk lite med lagen.

Lägg ett tunt lager mascarponemousse ovanpå, jämna till.


Lägg på botten nr 2 och upprepa samma sak med botten 2 och 3.
Lägg på botten 4, dränk med den sista lagen och stoppa in tårtan i kylen minst 6 h.
Lägg över tårtan på ett serveringsfat.

Stryk upp med grädde och dekorera på toppen.

Pudra på kakao. Vill man ha lite bärigare så dekorera med hallon eller blåbär.

Recept från Roy Fares.

Copyright © Café Salt 2020 • All rights reserved.