Marängrulle med clementin-curd

Curd:
3 st clementiner juice och skal
1 st citron juice och skal
1,5 dl strösocker
50 g smör
1 msk maizena
2 ägg
2 äggulor

Tvätta citronen och clementinerna och torka dem. Riv det yttersta av skalet från samtliga citrusfrukter. Koka upp clementinsaft och skalet från både clementinerna och citronen med strösocker och smör. Se till att sockret smält och sila sedan av vätskan.
Blanda ut maizenan med saften från citronen och rör ner detta i vätskan.
Vispa samman äggen och rör ner dem i vätskan, ställ tillbaka på spisen och sjud tills krämen tjocknar.
Häll upp i en skål och låt svalna.

Marängbotten:
5 äggvitor
275 g strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 msk majsmjöl
1 tsk vitvinsvinäger
neutral olja att smörja bakplåtspapperet
lite strösocker att strö över

Sätt ugnen på 150 grader.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum.


Vispa i strösockret lite i taget till en maräng. Vispa till sist i majsmjölet och vitvinsvinägern.
Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och pensla med olja. Bred ut marängen, eller spritsa i ränder.


Grädda mitt i ugnen i ca 15-17 minuter.
Ta fram ytterligare en plåt med bakplåtspapper. Strö lite socker över marängen. Vänd upp och ner på det nya pappret. Låt plåten ligga kvar över medan marängen kallnar.

Fyllning och dekoration:
2 dl vispgrädde, fluffigt vispad
clementin- eller apelsinbitar
smält choklad och ev lite minimaränger eller annan dekoration

Sprid ut clementincurden på marängen och sedan vispgrädden, om du vill är det gott med lite bitar av citrus, jag tog 2 clementiner och 2 apelsiner som jag filéade och skar i bitar – lägg dem ovanpå grädden. Ta hjälp av bakplåtspapperet och rulla ihop den.
Dekorera eventuellt med choklad och lite strössel.

Recept från Klings kitchen.

 

Copyright © Café Salt 2020 • All rights reserved.