Kladdkakans dag firas med kladdkaka extra allt.
Kladdkaka, ca 10 bitar
150 g smält smör
2 dl vetemjöl
2,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
0.5 dl mörka chokladknappar
2 ägg
0,75 dl dulce de leche
Smör + bakplåtspapper till en 20 cm springform
Chokladganache
100 g mörka chokladknappar
0,75 dl vispgrädde
Topping
0,5-1 dl salta nötter, jordnötter, cashewnötter – ta det du gillar bäst eller har hemma
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en kastrull.
Blanda samman de torra ingredienserna i en bunke.
Tillsätt blandningen i det smälta smöret och ör ihop.
Tillsätt ett ägg i taget och rör till en jämn, slät och ganska tjock smet.
Lägg ett bakplåtspapper i botten på en springform och spänn åt. Smöra och sikta lite kakao i botten och uppåt kanterna.
Fyll upp hälften av smeten i formen. Bred ut lite med en sked.
Klicka ut dulce de leche med en tsk lite utspritt över smeten.
Häll på resterande del smet. Sätt in i ugnen i 18-20 minuter. Ta ut och låt svalna lite.
Chokladganache
Koka upp grädden i en kastrull och dra från plattan och rör ner chokladen till den smält helt.
Om du har bråttom så ta ur kakan ur formen och lägg på ganachen, toppa med nötter och servera på en gång med grädde eller glass. Om du har mer tid så låt formen vara kvar och häll på ganachen, strö över nötter och ställ att stelna. Jag spritsade ganache och dulce de leche för extra snyggt resultat.
Lossa sedan kakan från formen, pudra ev lite florsocker över och servera med grädde eller glass.
Recept från Catarina König.