Tårtan räcker till ca 10 portioner. Den är väldigt mäktig, så en liten bit räcker.
Börja gärna med kolasåsen då den tar lite tid.
Oreobotten
Spänn fast ett bakplåtspapper på botten av formen och om du har tårtplast så klä kanterna med det – då får du mycket finare kanter, men går så klart utan. Jag använde en form som är 18 cm i diameter.
1 paket oreokex (155 gram)
50 gram smält smör
Smält smöret och åt det svalna något.
Mixa kexen till fina smulor.
Blanda smör och kex till en deg och tryck ut den på botten av en form med löstagbar botten. Tryck upp kanterna så att kolasåsen kommer rymmas i botten.
Ställ in i frysen och låt stå i minst 30 minuter innan du häller i kolasåsen.
Saltkolasås
ca 3-4 dl kolasås
200 gram strösocker
120 gram rumstempererad grädde
90 gram rumstempererat smör
Knappt en tsk salt.
Häll sockret i en tjockbottnad kastrull. Ta en som är ganska stor, då är det mindre risk att det kokar över eller att du bränner dig. Sätt på medel till hög värme på spisen.
Rör försiktigt då och då med en värmetålig slev tills allt sockret smält till en gyllenbrun vätska. Var försiktig då det är galet varmt.
Tillsätt smöret, lite i taget – det kommer att bubbla upp.
Tillsätt grädden i en tunn stråle under konstant omrörning.
Tillsätt saltet.
Sätt tillbaka kastrullen på värmen och låt småputtra i 4-5 minuter till. Har du en termometer ska den vara ca 107 grader.
Ta kastrullen från värmen och låt svalna något.
Häll såsen över kexbotten när formen stått i frysen i minst 30 minuter, detta är enklast om såsen är lite varm. Låt den sedan stå i frysen tills kolasåsen stelnat.
Mjölkchokladcheesecake
1 gelatinblad
150 gram cream cheese
100 gram socker
1 dl vispgrädde (att värma)
150 gram mjölkchoklad
1,5 dl vispgrädde (att vispa)
Lägg gelatinbladet i kallt vatten minst 15 minuter.
Smält chokladen över vattenbad och låt den svalna något.
Värm 1 dl grädde i en kastrull och smält gelatinet där. Låt svalna något.
Vispa cream cheese och socker i 3-4 minuter tills alla sockerkristaller är borta.
Vänd ner chokladen i cream cheesen, vänd sedan ner grädden med gelatinet.
Vispa 1,5 dl grädde och vänd ner i smeten.
Ta fram kexbotten med kolasåsen från frysen. Häll över chokladsmeten över kolasåsen.
Ställ cheesecaken i frysen och ta fram den och låt tina i kyl i 4-5 timmar.
Dekorera som du vill. Så här till påsk valde jag gula marshmallows, herseys, klöver och en pensée. Samt att jag fryst in lite av cheesecakesmeten i runda formar. Men det skulle vara riktigt gott med bär på, varför inte ett gäng hallon och lite mynta. Eller spritsa lite smält choklad på toppen. Alternativt riv choklad.
Servera kylskåpskall.
Recept från Brinken bakar.