Salt kolasås

Universalsås med många användningsområden. Smakar som knäck. Använd den på glassen, i cupcakes eller som fyllning i tårtor. Vill du ha en vanlig kolasås skippar du bara saltet och adderar vaniljstång eller vaniljsocker i stället.

ca 3-4 dl kolasås
200 gram strösocker
120 gram rumstempererad grädde
90 gram rumstempererat smör
Knappt en tsk salt.

Häll sockret i en tjockbottnad kastrull. Ta en som är ganska stor, då är det mindre risk att det kokar över eller att du bränner dig. Sätt på medel till hög värme på spisen.
Rör försiktigt då och då med en värmetålig slev tills allt sockret smält till en gyllenbrun vätska. Var försiktig då det är galet varmt.
Tillsätt smöret, lite i taget, det kommer att bubbla och fräsa. Vispa runt så smöret går in i sockret.


Tillsätt grädden i en tunn stråle under konstant omrörning.
Tillsätt saltet.
Sätt tillbaka kastrullen på värmen och låt småputtra i 4-5 minuter till. Har du en termometer ska den vara ca 107 grader.


Ta kastrullen från värmen och låt svalna något och häll sedan på värmetålig burk.

Såsen håller sig upp till 2 veckor i kylen. Värm upp den någon halvminut i micron om du vill ha den flytande igen.

Recept från Brinken bakar.

Copyright © Café Salt 2020 • All rights reserved.