1 g gelatin (0,5 blad)
1 tsk mortlade kardemummakärnor
3 dl mjölk
2 dl vispgrädde
6 äggulor (120 g)
1,5 dl strösocker
1 nypa salt
Blötlägg gelatinet.
Mortla kardemumman.
Koka upp mjölk, grädde och kardemumman och dra sedan från värmen.
Vispa äggulor och socker luftigt. Häll kardemummamjölken över äggvispet och blanda väl.
Häll ner alltsammans i en kastrull och sjud under vispning tills mjölken är 85 grader (den får inte börja koka) dra av kastrullen från värmen och tillsätt en nypa salt. Lägg i gelatinet och smält ner det. Sila smeten och kyl sedan ner – gärna i kylskåp över natten för att få ut mest smak.
Kör glassen i en glassmaskin.
Lägg över glassen i en bunke med lock och ställ i frysen.
Egengjord glass är godast färsk och bör ätas inom någon vecka.