14 st
Vetedeg
30 g jäst
200 g mjölk (2 dl)
450 g vetemjöl (7,5 dl)
55 g ägg (1 st)
3 g salt (0,5 tsk)
5 g malen kardemumma (1 msk)
100 g rumstempererat smör
90 g strösocker (1 dl)
Smula jästen i bunken till din matberedare, värm mjölken till ljummen, slå över och blanda runt. Lägg i resterande ingredienser förutom smöret. Kör ihop degen långsamt med krok. När degen gått ihop ökar du tempot lite och tillsätter lite i taget av smöret. Kör degen i 10 minuter i maskin tills den bildat gluten och känns elastisk, glansig och fin på ytan. Lägg ut degen på ett mjölat bord och låt vila i 20 minuter.
Fyllning:
120 g farinsocker (1,5 dl)
2,5 msk kanel
100 g rumstempererat smör
1 ägg till pensling
Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen. Kavla ut degen till en rektangel och bred på smörblandningen.
Rulla ihop degen till en rulle. Skär upp i 14 bitar. Lägg bullarna på en plåt med änden av rullen under bullen, täck över med plast och låt jäsa i 90 minuter.
Värm ugnen till 200 grader. Pensla bullarna med ägg och stoppa in dem i ugnen och grädda i ungefär 8-10 minuter, eller tills de är gyllenbruna.
Frosting:
60 g rumstempererat smör
130 g florsocker (1,75 dl)
50 g cream cheese
5 g vaniljsocker (0,5 msk)
jag tog med zest från en lime
Vispa smör, vaniljsocker och cream cheese med elvisp. Tillsätt lite i taget av florsockret och vispa till en luftig frosting. När bullarna kommer ut från ugnen klickar du på en matsked frosting och stryker ut det försiktigt. Servera gärna ljumna.
Recept från Roy Fares.