Citron- och marängpaj

Receptet gäller för 10 bitar
Pajdeg:
75 g smör
0,5 dl florsocker
0,5 krm salt
2,5 dl vetemjöl
1 ägg

Citronkräm:
2 citroner, skal och saft
2 dl strösocker
3 ägg
2 äggulor
100 g smör

Maräng:
2 äggvitor
2 dl strösocker

Servera gärna med lättvispad grädde.

Gör så här:
Hacka ihop ingredienserna till pajdegen. Tryck ut i en rund pajform och låt vila i kyl minst 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Grädda pajskalet i mitten av ugnen 10-12 minuter. Låt svalna.
Blanda citron, socker och ägg i en kastrull. Sjud på svag värme under ständig omrörning tills krämen har tjocknat. Ta kastrullen från värmen och rör ner smöret. Låt svalna. Bred ut krämen i pajskalet.
Vispa äggvitorna med 1 msk socker till ett fast skum. Koka resten av sockret med 0,5 dl vatten tills temperaturen är 125 grader. Häll det heta sockret i äggvitan under vispning. Fortsätt vispa i 5 minuter tills marängsmeten svalnat. Fyll en spritspåse och spritsa toppar av marängen på citronkrämen. Bränn av med en brännare alternativt sätt ugnen på grill 250 grader och gratinera tills topparna fått färg.

 

Copyright © Café Salt 2020 • All rights reserved.