Helgfrukost

På helgen är det alltid lite trevligt med extra lyxig frukost. Att göra scones går snabbt. Här är ett bra grundrecept som ger 4 scones, går så klart att dubbla …

3 dl vetemjöl
1/3 tsk salt
knappt 1 tsk bakpulver
60 g kallt smör
0,5 ägg (knäck ett ägg i en liten skål och blanda runt, använd hälften i degen och andra hälften till att pensla)
1 dl mjölk

Sätt ugnen på 250 grader.
Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke.
Tärna smöret och nyp ihop det med de torra ingredienserna.
Vispa samman ägg och mjölk.
Blanda vätskan med de torra ingredienserna till en deg. Gör en rulle av degen och skär i 4 bitar. Lägg dem på en plåt och pensla med ägg. Strö eventuellt på lite råsocker och hackad mandel på toppen. Detta gör dem lite extra lyxig.


Grädda gyllene i ca 10 minuter.


Servera med smör, marmelad och någon god ost.

Blåbärsscones:
Som alternativ är det gott att blanda i en knapp dl blåbär och skalet från en citron i degen, tillsätt då lite extra vetemjöl. Ta i blåbären sist och blanda försiktigt. Pensla med ägg och strö lite råsocker på toppen.

Chokladscones:
Gör sconesdegen enligt grundreceptet och lägg till grovt hackad choklad i degen, ca 50 gram.

Copyright © Café Salt 2020 • All rights reserved.