Jordgubbstårta med kardemummakaraktär

Anslag:
3 ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mörk
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 krm salt
1 tsk kardemummakärnor, mortla dem

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktig ner det i äggsmeten.
Smält smöret och rör i mjölken, blanda med smeten.
Fyll en smord och bröad form med löstagbar kant.
Grädda kakan i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Prova med en sticka, den ska vara torr.
Låt kakan svalna innan du delar den i tre tårtbottnar.

Lemoncurd-fyllning till tårtan:
0,5 dl lemoncurd
2 dl vispad grädde
Blanda grädden med lemoncurden och vispa upp den.

Jordgubbsvaniljkräm:
125 g jordgubbspuré (koka upp 250 g jordgubbar och låt dem koka söner, sila sedan och mät upp 125 g)
1,25 dl mjölk
0,5 citron zest och saft
0,5 vaniljstång
50 g äggula
20 g maizena
50 g socker
15 g smör

2 dl lättvispad grädde

Låt jordgubbspurén, mjölk, citronzest samt vaniljfrön och vaniljstång koka upp. Låt stå i minst 10 minuter och sila sedan av den. Häll i en ren kastrull.
Vispa upp äggula med socker samt maizena lätt för hand.
Tillsätt äggvispen i kastrullen och låt krämen kokas riktigt tjock. Ta av ifrån platan och tillsätt sist smöret. När krämen svalnat kan du vända ner den lättvispade grädden.

Kardemummafrosting:
300 g cream cheese
150 g smör
2-3 dl florsocker
1-2 tsk mortlade kardemummakärnor
ev pastafärg

Vispa smör och cream cheese krämigt och jämnt. Häll i florsocker och kardemumma och vispa till en tjock frosting. Färga hälften med rosa pastafärg.

Recept på enkla maränger med kardemumma:
2 äggvitor
1,25 dl strösocker
0,75 tsk mortlade kardemummakärnor

Vispa äggvitorna till ett skum och häll i lite socker i taget medan du vispar. Fortsätt vispa på medelhastighet tills marängen är tjock och glansig.
Blanda i kardemumman och spritsa maränger med önskad tyll på bakplåtspapper.
Grädda i ugnen på 120 grader i 1 timme. Stäng av ugnen och låt marängerna stå kvar i ettervärmen tills ugnen är kall.

Lägg en tårtbotten på ett fat, lägg på jordgubbsvaniljkräm,

Ta nästa botten och täck med lemoncurd-fyllning.

Lägg på sista botten.

Spackla med den vita kardemummafrostingen.

Dekorera med den rosa frostingen.

Dekorera ytterligare med citronmeliss eller mynta, färska jordgubbar och maränger.

 

 

Copyright © Café Salt 2020 • All rights reserved.