Tårtbotten
3 ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
en nypa salt
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
Blanda mjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner i äggsmeten.
Smält smöret och rör i mjölken, blanda med smeten.
Fyll två springformar med löstagbar kant, lägg gärna ett bakplåtspapper i botten.
Grädda kakorna i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Den ska vara helt torr när du känner med en sticka.
Låt svalna och dela sedan varje kaka i två delar, så att du totalt får fyra bottnar.
Vaniljkräm
5 dl mjölk
1 vaniljstång
1,5 dl strösocker
7 äggulor
0,75 dl majsstärkelse
50 g rumstempererat smör
Koka upp mjölk med delad och urskrapad vaniljstång. Lyft ur stången efter att mjölken kokat upp.
Vispa strösocker, äggulor och majsstärkelse vitt och pösigt.
Slå över den heta mjölken under vispning.
Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp under kraftig vispning. När krämen tjocknat ordentligt häll över den i en kall skål.
Smält smöret i den varma krämen under vispning tills krämen är helt slät.
Kyl i isbad eller i kylskåp.
Jordgubbslager
Mosa ihop jordgubbar med lite socker till lagom konsistens. Jag gillar när det är lite bitar i.
Jordgubbsfrosting om man inte är så förtjust i grädde
70 gram strösocker
ca 1 dl frystorkade jordgubbar
2,5 dl kall vispgrädde
200 g kall cream cheese
1 tsk vaniljsocker
150 gram färska jordgubbar mixade till puré
Mixa strösocker och frystorkade jordgubbar till ett fint rött jordgubbssocker.
Vispa grädde, cream cheese, vaniljsocker och jordgubbssocker fluffigt.
Vispa sedan ner jorhdgubbspurén lite i taget så att det inte skär sig.
En traditionell jordgubbstårta består av grädde. Jag är inte så förtjust i det och gjorde därför en lite syrlig och fräschare jordgubbsfrosting – men som sagt den kan bytas ut mot vispgrädde istället.
Den traditionella tårtan består av:
Lägg ett lager tårtbotten på ett fat. Lägg på ett lagom lager med mosade jordgubbar.
Lägg på ett nytt lager tårtbotten. Lägg på vaniljkräm – jag använde inte all kräm till en tårta, det räckte till en stor (24 cm) och en liten (20 cm).
Nytt lager tårtbotten och nytt lager med mosade jordgubbar.
Lägg på sista tårtbottnen.
Spackla ett lager med vispgrädde runt om och över.
Ställ i kylen för att safta ihop sig – gärna över natten.
Dekorera genom att spritsa grädde på sidorna och toppen. Lägg ett lager med jordgubbar på toppen och dekorera eventuellt med blommor.
För tårtan med jordgubbsfrosting istället för tårta:
Lägg en tårtbotten på ett fat. Bred ut vaniljkräm.
Lägg på nästa tårtbotten. Bred ut mosade jordgubbar.
Nästa tårtbotten. Bred ut ett lager jordgubbsfrosting.
Sista tårtbotten. Spackla tårtan med ett lager frosting.
Ställ in i kylen för att safta sig, gärna över natten.
Om du har frosting kvar, spackla på den och dekorera med jordgubbar och eventuellt blommor.