Klassisk jordgubbstårta

Citrontårtbotten
4 ägg
2 dl socker
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
citronskal från en citron
smör och mjöl till formarna

Sätt ugnen på 175 grader.
Smöra och mjöla två stycken formar med 20 cm i diameter.
Blanda mjöl, bakpulver, potatismjöl och vaniljsocker en bunke. Rör med gaffel så att allt blandas jämnt.
Vispa ägg och socker pösigt.
Vänd försiktigt ner mjölblandnings och citronskal med en slickepott.
Häll smeten jämt fördelat i de två formarna.
Grädda i 25-35 minuter. Prova med en sticka som ska vara torr.
Låt bottnarna svalna och själp sedan upp dem och dela i mitten så att du får fyra bottnar.

Till första lagret använde jag en egen jordgubbssylt. Koka ihop frysta jordgubbar och önskad mängd socker.

Till lager två:
Gör vaniljkräm:
60 g äggula
85 g socker
0,5 vaniljstång
25 g maizena
250 g mjölk
20 g smör
Rör ihop äggulor, strösocker och maizena i en bunke. Dela vaniljstången och skrapa ur kärnorna och lägg det i mjölken. Koka upp mjölk och vaniljstång i en kastrull. Vispa ner den varma mjölken i bunken och blanda väl och häll tillbaka alltihop i kastrullen. Koka under konstant omrörning tills krämen tjocknat, sänk värmen och koka ytterligare 3 minuter medan du rör. Häll över krämen i en bunke och tillsätt smöret, rör om tills det smält, plocka ur vaniljstången, plasta och låt svalna i kylen.

Lager tre använde jag rårörda jordgubbar. Skiva färska jordgubbar och rör ihop med lite strösocker och rör tills sockret smält. Önskar du en citrustouch så ha i skal från citron eller lime.

På med sista bottnen.

Spackla lite grädde längs kanter och på toppen. Spritsa sedan grädde i önskat mönster. Jag dekorerade med färska jordgubbar, mynta och violer.

Copyright © Café Salt 2020 • All rights reserved.