4 äpplen
1 msk kanel
3 msk socker
Topping:
150 g smör
0,5 dl ljus sirap
2 msk mjölk
3 dl havregryn
1,5 dl mjöl
0,5 tsk bakpulver
1,25 dl socker
2 tsk vaniljsocker
en nypa salt
2 dubbeldaim
Sätt ugnen på 175 grader. Skala och skiva äpplena till tunna klyftor. Lägg dem i en skål och rör om med kanel och socker. Om du har tid och lust är det som allra godast om du steker ihop äpplena i en stekpanna med en klick smör, så att sockret och kanelen karamelliseras lite – men är inte nödvändigt om du har tidsbrist och vill minska på disken. Täck botten av en pajform med äpplena. Grovhacka daimen och strö över äpplena.
Smält smöret i en kastrull. Tag bort från plattan och rör ner sirap och mjölk. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör ner i smörblandningen. Klicka sedan över smeten och sätt in i ugnen i ca 20 minuter eller tills pajen blivit gyllenbrun. Servera gärna varm med vaniljsås eller glass.
Jag gjorde dubbel sats och hade inga fina pajformar på jobbet, därav fyrkantiga plåtar. En sats blir perfekt till en rund vanlig pajform.
Det är inte den vackraste skapelsen, men god – det får räcka 🙂
Recept från Hannas bageri.