Ett klassiskt recept på gamla hederliga lussekatter. Knepet för bästa degen är rumsvarmt smör och att arbeta den länge.
Ingredienser till ca 30 bullar
50 g jäst för söta degar
175 gram rumsvarmt smör
2 påsar saffran
2 dl socker
5 dl mjölk
0,5 tsk salt
ca 1,5 liter vetemjöl
ägg
russin
Smula jästen i degbunken.
Värm mjölken till fingervarmt tillsammans med socker, saffran och salt.
Lös upp jästen med lite av degvätskan. Häll i resterande vätska.
Tillsätt mjölet lite allt eftersom när du arbetat en deg tillsätt smöret och sedan mer mjöl tills det blir en deg som släpper från kanterna. Arbeta länge så får du en smidig och lättarbetat deg.
Låt jäsa i 45 minuter.
Ta upp degen och forma lussekatter eller flätor eller vad du nu önskar.
Låt jäsa ytterligare 45 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
Pensla med ägg och tryck i russin.
Grädda ca 10 minuter.
Jag tycker om att pudra florsocker på mina lussekatter (då kan du ta lite mindre socker i degen om du vill dra ner på det söta).