Mina bästa semlor

Semmelbullar
50 g jäst
200 g rumstempererat smör
5 dl standardmjölk
2 ägg
2 dl strösocker
4 krm salt
4 krm hjorthornsalt
ca 15 dl vetemjöl
1 tsk nymortlad kardemumma

Pensla med ägg

Smula jästen i en bunke.
Värm mjölken och kardemumman till fingervarmt.
Häll mjölken över jästen och rör tills all jäst löst sig.
Tillsätt ägg, socker, salt, hjorthornssalt och delar av mjölet.
Kör i maskin ett tag.
Klicka i smöret.
Tillsätt mer mjöl tills degen går ihop. Kör minst 10 minuter.
Låt jäsa i 40 minuter.

Häll ut degen på en bänk och knåda ihop. För lite lagom semlor ska degklickarna väga 45 gram, då är de mittemellan minisemla och kaffesemla. Vill du ha större så är 60 gram lagom.

Rulla fina bullar och lägg på bakplåtspappersklädda plåtar. Låt jäsa 40 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda ca 10 minuter mitt i ugnen.

Mandelmassa
Rosta 200 gram hela mandlar med skal i 200 grader ca 10 minuter.

Kör mandlarna i matberedare till ett så fint smul du önskar. Jag tycker om med lite struktur.
Tillsätt 150 gram florsocker och en äggvita. Tillsätt grädde till önskad konsistens.
Mortla önskad mängd kardemumma och ha i mandelmassan.
Tillsätt 2 tsk vaniljsocker.
Smaka av och känn om det behövs mer kardemumma eller vanilj.
Häll i en spritspåse eller använd en sked för att fördela mandelmassan i semlan.

Grädde
Vispa 3 dl grädde tillsammans med 1 msk socker och en knivsudd bakpulver – bakpulver ger en mer fast grädde.
Häll grädden i en spritspåse med stjärntyll.

Montera semlan:
Skär eller klipp ett lock av semlan, jag föredrar trekantigt.
Gröp eventuellt ut lite av innekråmet. Fyll hålrummet med mandelmassa.


Spritsa grädde på toppen.
Lägg på locket.
Pudra på florsocker.

 

Copyright © Café Salt 2020 • All rights reserved.