Glutenfri, tunn tårta med spröd botten, smörkräm och flagad mandel. För fräschare ton på smörkrämen ha i zest från citron eller lime.
Tårtbotten
100 g sötmandel
1,5 dl socker
4 äggvitor
Smörkräm och garnering
0,75 dl socker
20 sötmandlar
4 äggulor
2 dl vispgrädde
150 g smör
om du vill zest från en citron eller två lime
ca 50 g mandelspån
Rita två cirklar ca 20 cm i diameter på ett bakplåtspapper. Smörj det lätt.
Skålla, skala och mal mandeln. Blanda mandelmjölet med sockret.
Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd ner dem i mandel- och sockerblandningen. Bred ut smeten i cirklarna på pappret.
Grädda tårtbottnen i 175 grader mitt i ugnen i 15-20 minuter.
Låt dem svalna något innan de lossas försiktigt. Låt kallna på galler.
Smält 0,75 dl socker under omrörning i en liten stekpanna. Lägg i mandlarna.
Häll upp blandningen på ett bakplåtspapper och låt stelna och kallna. Stöt den sedan i en mortel.
Blanda äggulorna, grädden och sockret i en kastrull.
Sjud under vispning till en tjock smet. Ta kastrullen från värmen och klicka i smöret under omrörning. Låt krämen svalna. Om du vill ha en lite fräschare ton så piggar zest från lime eller citron upp.
Smaksätt smörkrämen med nötkrispet.
Rosta mandelspånen i en stekpanna under omrörning. Det går fort på slutet!
Lägg ihop bottnarna med ungefär hälften av krämen som fyllning och resten ovanpå. Strö över mandelspånen. Förvara tårtan svalt tills den ska serveras.
Recept från Köket.