Risalamalta-cheesecake på mandelmusselbotten med körsbärsgele

RECEPT
Cheesecaken är bakad i en form som är 20 cm i diameter och den räcker till 10-12 personer. 

Mandelmusselbotten
100 gram mixade mandelmusslor
20 gram smör
20 gram vit choklad

1. Mixa mandelmusslorna till ett fint mjöl.
2. Smält smör och vit choklad och blanda samman med kaksmulorna.
3. Tryck ut i botten på en form, antingen den som du vill göra cheesecaken i eller i en som är 2-3 cm större i diameter. Antingen bara på botten, eller upp på kanterna. Se till att du har plast i botten och runt och så att du kan lossa den sen.
4. Ställ in i kylen och kör cheesecaken så länge.

Ris a la Malta-cheesecake
2 gelatinblad
150 gram färdig risgrynsgröt (gör egen eller köp på ”korv”
50 gram cream cheese
50 gram florsocker
2 tsk vaniljpasta eller vaniljpulver (eller 5 tsk vaniljsocker)
0,5 dl rostade mandelspån
1,5 dl vispgrädde

1. Lägg gelatinbladen i riktigt med kallt vatten i minst 15 minuter.
2. Blanda samman risgrynsgröt, cream cheese, florsocker och vanilj.
3. Smält gelatinbladen i 0,5 dl av vispgrädden i en kastrull. Blanda försiktigt ner det i grötmassan.
4. Vispa resten av grädden lätt och vänd samman med grötmassan.
5. Vänd till sist ner mandelspånen.
6. Häll massan över din mandelbotten (om du vill göra dem i samma form).
7. Ställ i cheesecaken i kylen i 4-5 timmar, eller i frysen om du gör den i en silikonform.

Körsbärsspegel
400 gram körsbärssås (jag köpte en sån där tetrapak som finns vid glasstillbehörshyllan och silade av körsbären)

3 gelatinblad
1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 15 minuter.
2. Smält dem sedan med 0,5 dl av körsbärssåsen och blanda samman allt med resten av körsbärssåsen.
3. Häll såsen över cheesecaken och låt gelén stelna i kyl eller frys.

Jag gjorde min sås i en spiralform och använde då bara hälften av såsen.

Ta loss kakan ur formen, dekorera med mandel och silverkulor och servera den kyld.

Copyright © Café Salt 2020 • All rights reserved.