Ingredienser för ca 25 bullar
Fördeg:
5 dl mjölk
50 g jäst
1 g saffran (två påsar)
8,6 dl vetemjöl
Deg
150 g rumstempererat smör
1,7 dl strösocker
2 krm salt
5,3 dl vetemjöl
Mandelfyllning:
250 g mandelmassa
2 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
120 g rumstempererat smör
Pensling och topping:
1 st ägg
mandelspån
pärlsocker
Saffransdeg: Börja med att göra en fördeg. Värm upp mjölken med saffran till fingervarmt. Lös upp jästen i lite av vätskan, häll i resterande vätska och mjölet. Kör i maskin i 5 minuter. Låt sedan degen vila i 20 minuter.
Blanda i resterande ingredienser i degen och kör på mellanhastighet tills degen börjar kännas len, glansig och börjar släppa kanterna.
Låt degen vila under en duk i ca 30 minuter så att den släpper sin spänning.
Mandelfyllning: Blanda mandelmassa med strösocker och vaniljsocker. Blanda i lite i taget av smöret tills du har en slät och fin fyllning.
Kavla ut degen, ca 45 x 70 cm cirka 0,5 cm tjock.
Bred ut fyllningen jämt över degen.
Greppa överdelen av degen och vik den över så att du får en halv vikning. Dela degen i avlånga remsor och gör nystan genom att snurra dem runt två fingrar och vika in degänden under i mitten. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa ordentligt under en duk i 1-2 h.
Sätt ugnen på 200 grader, pensla med ägg och strö över mandelspån och pärlsocker och grädda mitt i ugnen tills de är vackert gräddade.
Recept av Roy Fares.