Saftiga lussekatter

Ca 40 st
Ingredienser:
200 g rumstempererat smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 g saffran
1,5-2 dl socker
1 tsk salt
1 ägg
ca 15 dl vetemjöl special

1 uppvispat ägg att pensla med
russin

Värm mjölk, socker och saffran fingervarmt (37 gr).
Smula jästen i en degbunke och häll över degvätskan. Rör tills jästen löst upp sig helt.
Tillsätt övriga ingredienser men portionera i mjölet successivt.
Arbeta degen länge med degkrokar, gärna i 10 minuter.
Låt jäsa till dubbel storlek, ca 45 minuter.
Ta upp degen på bakbord och dela degen i två stora delar. Skär sedan lika stora bitar och forma lussekatter.
Låt jäsa på en plåt med bakplåtspapper ytterligare 30 minuter. Värm ugnen till 175 grader varmluft – de gräddas i relativt låg temperatur för att behålla dem saftiga.
Pensla lussekatterna med uppvispat ägg och tryck ner russin i mitten.
Grädda ca 10 minuter.

Pudra eventuellt florsocker på bullarna vid servering.

Copyright © Café Salt 2020 • All rights reserved.