Semlor

Ca 12-15 st beroende på storlek
Bulldeg:
100 g rumstempererat smör
3 dl mjölk
50 g jäst
0,5 tsk salt
1 dl socker
1 tsk kardemummakärnor, mortlade
1 ägg
0,5 tsk hjorthornssalt
knappt 1 liter vetemjöl

Pensling:
1 ägg

Mandelmassa:
200 g sötmandel, skållad, skalad och mald
1,25 dl strösocker
inkråm från bullarna
ca 1 dl mjölk
nymortlad kardemumma

Garnering:
3 dl vispgrädde
florsocker

Värm mjölken till 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke, rör ut med lite av mjölken. Tillsätt salt, socker, mjölk, ägg och smör. Blanda i hjorthornssalt och mjöl efter hand och arbeta degen smidig och blank. Låt den jäsa 30 min.

Dela degen i önskad storlek på semlan. 12 st för normalstora. Baka ut till runda bullar. Lägg dem på bakplåtspapper. Jäs väl.

Pensla med ägg. Grädda bullarna på 225 grader i 8-10 min. Låt dem kallna.

Skär av ett lock, runt eller trekantigt från bullen. Gröp ur inkråmet på bullen.

Mandelmassa:
Skålla, skala och mal mandlarna. Häll den heta mjölken över inkråmet. Tillsätt mandeln, sockret och nymortlad kardemumma. Fyllningen ska vara ganska lös, tillsätt mer mjölk om så behövs.

Spritsa eller klicka mandelmassa i hålrummet på bullarna. Spritsa grädde på toppen. Lägg på locket och pudra florsocker över.

semlafilm

Copyright © Café Salt 2020 • All rights reserved.