Sockerkringlor med citronfyllning

Bullar, kardemumma och citron – bästa kombon!

För ca 20 kringlor:
Vetedeg
25 g jäst (ett halvt paket)
250 g mjölk (2,5 dl)
8 g grovstött kardemumma (1 msk)
70 g strösocker (3/4 dl)
3 g finsalt (0,5 tsk)
1 krm hjorthornssalt
420 g vetemjöl (7 dl)
100 g rumstempererat smör
55 g ägg (1 st)

Citronfyllning
150 g strösocker (lite drygt 1,5 dl)
150 g rumstempererat smör
3 citroner, zest

Citronsocker
300 g socker (ca 3 dl)
zesten av en citron

Pensling
smält smör

Gör så här:
Vetedeg:
Lös upp jästen i rumstempererad mjölk. Tillsätt resten av ingredienserna och knåda i maskin på låg hastighet i ca 10 minuter tills du fått en elastisk deg. Låt jäsa under duk i 60 minuter.
Fyllning:
Blanda ihop alla ingredienser med en slickepott till en jämn massa. Om du vill lägga till vaniljsocker och extra kardemumma är det bara en bonus.


Citronsocker:
Massera ihop citronzest och socker och låt stå. Mixa strax innan användning för att få bort eventuella klumpar men inte så att socker blir för finfördelat.

Kavla ut degen till en rektangel och stryk över citronfyllningen. Vik den dubbel. Skär ca 20 strimlor av degen, tvinna och lägg som en kringla, nyp ihop ändarna på baksidan av varje bulle. Lägg på en plåt med ordentligt mellanrum. Låt jäsa i 30 min.

Baka av bullarna på 230 grader varmluft i cirka 6-9 minuter. Låt svalna.

Pensla med smält smör och strö över rikligt med citronsocker.

Recept från Köket.se

Copyright © Café Salt 2020 • All rights reserved.