Saffransblandning:
0,5 g saffran
10 g kokande vatten
10 g strösocker
Fördeg:
250 g mjölk
275 g mjöl
25 g jäst
Saffransdeg:
250 g vetemjöl
100 g socker
5 g salt
100 g rumsvarmt smör
Blanda saffran, socker och vatten, låt dra i 20 minuter.
Gör fördegen. Värm mjölken till 30 grader och blanda ihop till en lös deg med mjölet, jäst och saffransblandningen. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
Tillsätt sedan resten av vetemjölet, sockret och saltet och knåda i maskin i några minuter.
Tillsätt det rumsvarma smöret och knåda till en smidig deg som är slät och glansig, det tar ca 5-10 minuter.
Låt degen vila i 30 minuter.
Vaniljkräm:
45 g äggulor
65 g strösocker
20 g maizena
2 dl mjölk
15 g smör
2 tsk vaniljsocker
Blanda äggulor, socker och maizena i en bunke.
Koka upp mjölken. Häll den i äggblandningen under vispning och häll sedan tillbaka allt i kastrullen.
Värm på medelvärme under konstant omrörning tills krämen tjocknar.
Tag från plattan och tillsätt smör och vaniljsocker.
Häll över i en bunke och lägg över plastfolie och ställ i kylen tills den svalnat.
Baka ut bullarna:
Dela degen i 12 delar, för ganska stora bullar, 18-20 st för mer lagom bullar.
Tryck eller kavla ut degen till rundlar.
Lägg ca 1 msk vaniljkräm i mitten av varje rundel.
Vik ihop och tryck ihop degen till bollar med vaniljkrämen i.
Lägg på en plåt och låt jäsa till dubbel storlek. Låt det gärna ta 2-3 timmar.
Baka på 220 grader i ca 8-10 minuter.
Låt bullarna svalna.
När det är dags att servera, pensla bullarna med smält smör och rulla dem i strösocker.