Semmelwraps

Semlor skapar uppståndelse och sällan har jag fått så mycket arga kommentarer då olika semmelvarianter tillverkats. Det här är min absoluta favorit. Enligt receptet från skaparen Mattias Ljungberg på Tössebageriet.

Fördeg
400 g vatten
100 g mjölk
60 g jäst
500 g vetemjöl

Vetedeg fortsättning
ca 500 g vetemjöl – du får prova dig fram till lagom konsistens, originalreceptet stod 250 g
200 g smör
200 g socker
10 g kardemumma
7 g salt
1 st ägg

Mandelmassa
Godast är att göra en egen, för bästa receptet klicka här.
Alternativt förenkla om du inte hinner/orkar göra egen:
400 g mandelmassa
100 g skalad riven mandel
0,5 msk kardemumma

Vaniljgrädde:
6 dl vispgrädde
1 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker

Fördeg:
Lös jästen i vattnet. Blanda i övriga ingredienser och låt vila i rumstemperatur i 30 minuter.
Vetedeg, fortsättning:
Blanda alla ingredienser utom saltet med fördegen. Blanda degen väl i ca 8 minuter i maskin med krok. Saltet tillsätts sista minuten.
Låt degen vila i ca 10 minuter.
Dela upp degen i 60-70 g stora bitar. Jag fick 26 bitar och vägde dem mellan 64-66 gram.
Rulla runda bullar och låt bullarna stå i 30 minuter under en handduk.
Kavla ut degen till runda mycket tunna plattor ca 20 cm i diameter.
Baka av på 240 grader i ca 3 minuter. Prova dig fram. Jag bakade av den i 2 minuter och vände sedan på wrapen och körde ytterligare 1 minut.


Låt wrapsen svalna under bakduk så att de inte torkar.
Gör mandelmassa.
Vispa grädden fluffig med florsocker och vaniljsocker.
Spritsa eller bred ut mandelmassan över mitten av varje wrap, dock inte hela vägen ner. Lämna en bit för att vika upp.


Spritsa grädden över mandelmassan.
Vik ihop till en wrap. Pudra florsocker över. Fäst lite papper runt om för att hålla ihop mästerverket.

Copyright © Café Salt 2020 • All rights reserved.