Ultimata mandelmassan till semlor

Den allra godaste mandelmassan gör du själv. Lägg 200 gram hela mandlar i en kastrull, fyll upp med vatten så att det täcker mandlarna. Koka upp och häll sedan i kallt vatten i kastrullen och häll sedan över mandlarna i ett durkslag. Nu ska det gå lätt att ta bort skalet.

För extra mycket smak är det godast om du rostar mandlarna i 200 graders ugnsvärme och under uppsikt, det tar ca 5-10 minuter. De är klara när de har fått lite färg och börjar knastra. Hinner du inte detta moment så går det att hoppa över. För extra smak ha i några droppar bittermandelolja mot slutet – behövs inte om du rostar mandeln!

Nu är det dags att mala mandeln, antingen för hand i en mandelkvarn eller om du kör dem i matberedare. Personligen tycker jag att det är gott när det är lite struktur i massan.

Blanda i 1,25 dl strösocker. Mortla 1 tsk kardemummakärnor och blanda ner i mandeln + 1 tsk vaniljsocker.

Ta inkråmet från semmelbullarna och låt det lösas upp i varm mjölk. Blanda i mandelmixen. Fyll upp med mer inkråm eller mer mjölk för perfekt konsistens. Ställ i kylen.

Häll upp i en spritspåse eller skeda ut mandelmassan i insidan av bullen.

Receptet på semlor hittar du här. Dessa små juveler dekorerades med ett vitt chokladhjärta på mitten av locket, jag fäste hjärtat med hjälp av en dutt sockerlag (hälften vatten, hälften socker som kokas upp så sockret löser sig och sedan kyls ner). De här är hyfsat små semlor, jag vägde degen till 50 gram, och då blir de helt perfekta i storleken om ni frågar mig.

Peace, love och så några semlor.

Copyright © Café Salt 2020 • All rights reserved.