Äppeltårta med pannacottafyllning dekorerad med kanderade äppelskivor

Tårtbotten: (räcker till 2 st 16 cm formar, alternativt en större)
4 ägg
3 dl socker
3 rivna äpplen
1 dl gräddfil
0,5 dl rapsolja
4 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1,5 tsk bikarbonat
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
0,5 tsk malen ingefära
1 nypa salt

Spänn fast ett bakplåtspapper i botten och på sidorna på två 16 cm springformar, alternativt en större form.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda i gräddfil och rapsolja.
Blanda de torra ingredienserna i en separat bunke och tillsätt dem sedan i äggsmeten. Rör ner de rivna äpplena och häll smeten i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader tills en sticka kommer ur torr, ca 35-40 minuter.
Låt kakan svalna.

Salt kolapannacotta:
2,5 st gelatinblad
3 dl grädde
0,5 burk karamelliserad mjölk
flingsalt

Blötlägg gelatinet i kallt vatten minst 5 minuter. Koka uppp grädden. Ta från värmen och vispa ner den karamelliserade mjölken till en slät blandning. Tillsätt salt, ca 0,5-1 tsk efter smak och rör ner gelatinet. Häll eventuellt en del av pannacottan i en silikonform för dekoration. Spara resten i en bunke och låt stelna i kylen.

Vaniljpannacotta:
1 gelatinblad
2 dl grädde
1,5 msk socker
0,5 tsk vaniljpasta

Blötlägg gelatinet i kallt vatten i minst 5 minuter. Koka upp grädden tillsammans med socker och vanilj. Tillsätt det urkramade gelatinet och blanda ordentligt. Häll upp i en bunke och låt stelna i kylen.

Äpplen 3-4 stycken små äpplen, skär i bitar.
Smörstek äpplena tillsammans med rörsocker, kanel och kardemumma.

Montering:
Dela tårtbottnen i tre delar. Vispa upp den salta kolapannacottan och lägg på första botten. Om du vill så är det smart att spritsa en spärr av frostingen så att inte pannacottan rinner ut.


Lägg på nästa botten. Vispa upp vaniljpannacottan och lägg hälften på botten, lägg på äpplena och sedan resten av vaniljpannacottan.


Avsluta med den sista botten.

Plasta in tårtan och ställ kallt över natten. Gör du två tårtor behöver du mer av fyllningen – gör 1,5 ggr av pannacottorna och frostingen.

Creme cheese frosting:
150 gram mjukt smör
3 dl florsocker
200 gram kall philadelphiaost
1-2 tsk vaniljsocker

Vispa smöret mycket krämigt och ljust i cirka 5 minuter. Blanda i florsocker och vispa ytterligare några minuter tills frostingen är riktigt krämig. Tillsätt philadelphiaost och vaniljsocker, vispa till en slätt kräm och täck tårtan med frostingen. Gör ett tunt lager, ställ sedan in i kylen tills det stelnar. Spackla på ett nytt lager. Fortsätt tills du är nöjd.

Kanderade äppelskivor – om du vill och orkar – tidskrävande men de sköter sig själva mestadels av tiden 🙂
Sätt ugnen på 75 grader.
Koka upp sockerlag på 3 dl socker och 3 dl vatten.
Skiva ett äpple tunt med en mandolin.
Lägg ner äppelskivorna i sockerlagen och låt dem sjuda tills de blir transparenta. Lyft försiktigt upp äpplena med en matpincett och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Torka äpplena i ugnen under 4-6 timmar. Vänd dem ett par gånger under tiden. Ta ut ur ugnen då de känns torra men böjliga och låt dem svalna innan du dekorera med dem.

Äppelskivor som torkar i ugnen.

Recept från Erikas fikastund.

Copyright © Café Salt 2020 • All rights reserved.