Choklad- och halloncupcakes

8 stora cupcakes, 12 lite mindre, 30 minicupcakes
120 g vetemjöl (2 dl)
190 g strösocker (2 dl)
10 g bakpulver (2 tsk)
3 g salt (0,5 tsk)
3 g vaniljsocker (1 tsk)
60 g kakao (1,5 dl)
55 g ägg (1)
120 g vegetabilisk olja (1 dl +2 msk)
225 g hett vatten (2,25 dl)
färska hallon att dekorera med och ev citronmeliss
Recept från Roy Fares.

Sätt ugnen på 170 grader.
Sikta ner de torra ingredienserna i en bunke.
Vispa samman ägg och olja lite lägg i en annan bunke.
Vänd ner de torra ingredienserna med en slickepott.
Tillsätt lite i taget av vattnet och blanda till en slät smet.

Lägg cupecakeformar i en muffinsplåt eller använd dubbla formar på en vanlig plåt.
Fyll formarna till 3/4 med smet och grädda mitt i ugnen i 15-30 min beroende på storlek. Prova med sticka att muffinsen är genomgräddad. Låt svalna helt.

Jag gjorde en italiensk maräng (äggvita och socker som vispas i vattenbad tills sockerkristallerna smälter). Vispa sedan tills det blir kallt maskin. Smaksatt med hallonsås (avrunna, silade hallon) till lämplig konsistens. Ha i zest från citron och lime. Spritsa ut på toppen av muffinsen. Bränn av med gasbrännare och toppa med ett hallon (ev doppat i lite ganache) och citronmeliss.

Ganache:
hacka 50 g mörk choklad
koka upp 0,5 dl grädde och häll det över chokladen. Låt stå ett par minuter och rör sedan om till en slät kräm.

Copyright © Café Salt 2020 • All rights reserved.