Fika som en boss med världens godaste chokladpaj med spröd chokladmördeg, salt smörkola, chokladganache och så lite flingsalt som bryter av allt.
Ca 10 bitar
Pajdeg:
1 dl strösocker
3 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
100 g kylskåpskallt smör
1 ägg
Smörkolafyllning:
1,5 dl strösocker
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
0,75 tsk salt
150 g smör
Ganache:
125 g mörk choklad
1,25 dl vispgrädde
Garnering:
flingsalt
Gör så här:
Pajdeg:
Kör ingredienserna i en matberedare tills de precis går ihop. Plasta in degen och lägg den i kylen i 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader.
Ta fram degen och kavla ut den till en platta, 24-26 cm i diameter. Lägg pajskalet i en smord pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel.
Fyll formen med torkade ärtor för att undvika att kanterna åker ner under gräddningen eller täck kanterna med aluminiumfolie.
Grädda pajskalet mitt i ugnen i 12 min. Ta ut pajskalet ur ugnen och ta bort ärtor eller folie. Grädda bottnen ytterligare 5-10 minuter. Låt den svalna helt.
Jag halverade receptet och gjorde två stycken små pajer i stället.
Smörkolafyllningen:
Häll strösocker, grädde och sirap i en kastrull. Låt det koka upp och rör om då och då. Låt kolan koka tills den nått 120 grader – mät med en termometer. Ta kastrullen från plattan och rör ner vaniljsocker och salt. Klicka i smöret och rör till en jämn smet.
Häll smörkolen i pajskalet och låt pajen stå svalt i minst 3-4 timmar.
Ganache:
Hacka chokladen i mindre bitar och lägg den i en skål. Värm grädden i en kastrull tills den börjar koka. Häll den varma grädden över chokladen. Vänta 1 minut och rör sedan om till en slät smet. Häll ganachen över kolan och fördela den jämnt.
Låt pajen stå i kylen, gärna 2-3 timmar. Ta fram den en stund innan servering och strö över lite flingsalt.
Recept från tidningen Hembakat.