Chokladpaj med smörkola och flingsalt

Fika som en boss med världens godaste chokladpaj med spröd chokladmördeg, salt smörkola, chokladganache och så lite flingsalt som bryter av allt.

Ca 10 bitar
Pajdeg:
1 dl strösocker
3 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
100 g kylskåpskallt smör
1 ägg

Smörkolafyllning:
1,5 dl strösocker
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
0,75 tsk salt
150 g smör

Ganache:
125 g mörk choklad
1,25 dl vispgrädde

Garnering:
flingsalt

Gör så här:
Pajdeg:
Kör ingredienserna i en matberedare tills de precis går ihop. Plasta in degen och lägg den i kylen i 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader.
Ta fram degen och kavla ut den till en platta, 24-26 cm i diameter. Lägg pajskalet i en smord pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel.
Fyll formen med torkade ärtor för att undvika att kanterna åker ner under gräddningen eller täck kanterna med aluminiumfolie.
Grädda pajskalet mitt i ugnen i 12 min. Ta ut pajskalet ur ugnen och ta bort ärtor eller folie. Grädda bottnen ytterligare 5-10 minuter. Låt den svalna helt.

Jag halverade receptet och gjorde två stycken små pajer i stället.

Smörkolafyllningen:
Häll strösocker, grädde och sirap i en kastrull. Låt det koka upp och rör om då och då. Låt kolan koka tills den nått 120 grader – mät med en termometer. Ta kastrullen från plattan och rör ner vaniljsocker och salt. Klicka i smöret och rör till en jämn smet.
Häll smörkolen i pajskalet och låt pajen stå svalt i minst 3-4 timmar.

Ganache:
Hacka chokladen i mindre bitar och lägg den i en skål. Värm grädden i en kastrull tills den börjar koka. Häll den varma grädden över chokladen. Vänta 1 minut och rör sedan om till en slät smet. Häll ganachen över kolan och fördela den jämnt.
Låt pajen stå i kylen, gärna 2-3 timmar. Ta fram den en stund innan servering och strö över lite flingsalt.

Recept från tidningen Hembakat.

Copyright © Café Salt 2020 • All rights reserved.