Key Lime Cheesecake

Botten:
200 g digestivekex
100 g smör
10 g vaniljsocker (1 msk)
2 msk strösocker

Sätt ugnen på 200 grader och smält smöret i en kastrull. Kör kexen till fina smulor i en matberedare. Tillsätt strösocker och vaniljsocker och mixa ihop. Tillsätt smöret och blanda ordentligt, fördela sedan blandningen jämt på botten av en springform, 23-24 cm i diameter.

Smöra och mjöla kanterna och lägg ett bakplåtspapper i botten. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter. Ta ut och låt svalna helt.

Lime cheesecake (se till att alla ingredienser har rumstemperatur)
900 g färskost
250 g strösocker (ca 3 dl)
15 g vaniljsocker (1 msk)
10 g vetemjöl (1 msk)
200 g gräddfil (2 dl)
165 g ägg (3 st)
30 g äggula (2 st – spara vitan till den italienska marängen)
50 g limesaft (1/2 dl)
Jag tog med zesten från limen för ytterligare limesmak

Sätt ugnen på 200 grader varmluft. Vispa färskost, strösocker, vaniljsocker och vetemjöl fluffig i en bunke. Vispa 3-4 minuter och vispa sedan ner gräddfilen. Vänd därefter ner ett ägg i taget samt äggulorna och limen, blanda noga. Häll smeten i formen och sätt in den i ugnen.

Sänk direkt värmen till 120 grader (öppna inte ugnsluckan) och grädda i 50-60 minuter. Stäng av ugnen och låt cheesecake stå i eftervärmen i ytterligare 30-40 minuter. Låt svalna.

Låt cheesecake stå i kylen minst 6 timmar, gärna över natten, så att den stelnar ordentligt.

Italiensk maräng
90 g äggvita (3 st)
180 g strösocker (2 dl)
75 g vatten (3/4 dl)

Koka strösocker och vatten till 121 grader, börja vispa äggvitan i maskin när sockervattnet börjar koka. Strila i sockerlagen under vispning och vispa till marängen är kall. Skär ut cheesecake ur formen och bred marängen över. Bränn av ytan med en gasbrännare. Jag gjorde misstaget att ha på kokosen innan bränningen – ha inte det … den bränns lätt.

Strössla eventuellt över lite kokos på ytan. Servera.

Recept från Roy Fares i Amerika.

Copyright © Café Salt 2020 • All rights reserved.