Majbullar – med kardemumma och vaniljkräm

En sats ger ca 24 bullar
11 – 12 dl vetemjöl
1 – 1 1/2 dl strösocker
1 msk torrjäst aktiverat
1/2 tsk malen kardemumma
1/4 tsk salt (uteslut om smöret är saltat)
5 1/2 dl mjölk blandad med vispgrädde
100 g rumstempererat smör

Ingredienser fyllning och pensling:
1/2 sats vaniljkräm
1 dl strösocker
1/2 dl vatten

Aktivera jästen genom att blanda med 1 msk strösocker, 2 msk vetemjöl och 1/2 dl fingervarmt mjölk.
Plasta in och ställ varmt tills det börjar bubbla ordentligt, minst 15 minuter.
I köksassistent blanda de torra ingredienserna och jästblandningen.
Tillsätt mjölken och smöret i kuber.
Kör tills degen blir blank och elastiskt och släpper kanterna.
Sätt på en kökshandduk och ställ på en varm plats tills degen fördubblar sin volym, ca 1,5 timme. Ju längre desto bättre.
Ta upp degen på bakbordet och kavla tunt.
Ta ut, stansa, runda plattor som du viker på mitten och sätter ihop kanterna.


Lägg på bakplåtspapper på en plåt.
Sätt ihop 4 till 5 “blad”.


Låt bullarna jäsa under en kökshandduk minst 1 timme.
Sätt ugnen på 165º C under tiden.
Fyll en spritspåse med vaniljkräm och spritsa en klick i mitten på varje bulle.


Grädda i mitten av ugnen för ca 15 – 20 minuter tills bullarna har fått fin färg.
Koka upp på spisen strösocker och vatten och låt sjuda tills det blir en aning tjockare sockerlag, som varm honung.
Pensla bullarna direkt med sockerlag och låt dem svalna på galler.

HEMMAGJORD VANILJKRÄM – CRÈME PÂTISSIÈRE
Receptet räcker till att fylla en tårta i två lager eller två pajskal på ca 18-20 cm.

Ingredienser:
3 1/2 dl mjölk
1 1/2 dl grädde
5 äggulor
7 msk strösocker
3 msk vetemjöl
3 msk maizena
1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljpasta

Instruktioner:
Blanda äggulor med strösocker i en skål.
Rör i mjöl och maizena och ställ åt sidan.
I en kastrull på spisen värm mjölk och grädde till nästa kokpunkten. Tillsätt vaniljstång eller pasta.
Vispa mjölkblandningen i äggsmeten under omrörning. Vispa snabbt medan du häller den varma mjölken i en tunt stråle. Tanken är att äggen inte ska börja koka från den heta mjölken.
Häll krämen i kastrullen och ställ på spisen.
Koka upp under kontinuerligt kraftig omrörning så inte krämen bränns fast på kastrullens botten.
Koka krämen ca 1/2 minut till efter den har tjocknat ordentligt och börjar småkoka. Vispa kraftigt så krämer är len och klumpfri.
Om du har använt vaniljstång ta ut den och skrapa fröna i krämen samt släng skalet.
Häll krämen i en plastlåda och sätt på locket omedelbart för att förhindra att det blidas skinn på ytan.
Lämna lådan att kallna i rumstemperatur.

Recept från Cookies and sweets.

Copyright © Café Salt 2020 • All rights reserved.