Pekanpaj

Amerikansk pecan pie blev efterrätten till julkalkonen, till den serverades hemsnurrad kardemummaglass. Ljuvligt!

Pajskal
3 deciliter mjöl
150 gram smör
0.5 tesked salt
0.5 deciliter socker
2 matskedar vatten

Fyllning
125 gram smör
2 matskedar vetemjöl
3 deciliter ljus sirap
1.5 deciliter socker
0.5 tesked salt
0.5 tesked kanel
2 stycken ägg
1 tsk vaniljextrakt eller vaniljpulver
150 gram grovt hackade pekannötter
lite flingsalt på toppen

Gör så här:
Värm ugnen till 200 grader.
Koka smör, sirap, socker, mjöl, salt och kanel i en kastrull. Låt det sjuda i några minuter under omrörning. Ta bort kastrullen från värmen och låt svalna.


Blanda samman alla ingredienser för pajskalet och tryck ut i en pajform jämt, jag använde mig av en form som är 26 cm i diameter. Nagga med en gaffel så det blir några små hål i pajskalet. Grädda i ca 5-10 minuter.
Tillsätt de hackade pekannötterna, vaniljen och lätt vispade ägg i karamellblandningen.
Häll fyllningen i pajskalet, för lite extra touch strössla över lite flingsalt för att bryta av det söta och grädda i ca 30-40 minuter i 175 grader.
Om du märker att kanten börjar bli brun snabbt, använda dig av aluminiumfolie och bara lägga över kakan så det inte blir bränt.
Låt pajen svalna innan du skär den. Fyllningen kommer sätta sig när den kallnar lite.
Servera med vispad grädde eller vaniljglass. Jag gjorde egen kardemummaglass som jag serverade till pajen.

Copyright © Café Salt 2020 • All rights reserved.