Pepparkakstårta

En tårta för ca 14 bitar
Mjuk pepparkaka
150 gram smör
3 ägg
270 gram socker
250 gram mjöl
1 msk kanel
1 msk ingefära
1 tsk mald kryddnejlika
1 tsk bikarbonat
150 gram fet filmjölk eller gräddfil
180 gram lingonsylt

Smörj en form med löstagbar botten, ca 23 cm i diameter.
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret och ställ det åt sidan.
Blanda samman mjöl, kanel, ingefära, kryddnejlika och bikarbonat i en bunke.
Vispa ägg och socker riktigt vitt och poröst, ca 3-4 minuter.
Rör ner de torra ingredienserna och sedan filmjölk, lingon och smör. Vänd försiktigt tills allt är blandat.
Häll smeten i formen och grädda 45-60 minuter. Alternativt dela upp smeten i tre formar, då blir gräddningstiden ca 20 minuter. Känn med sticka, som ska vara torr när kakan är färdiggräddad.
Låt svalna helt.

Frosting
150 gram rumsvarmt smör
160 gram florsocker
2 tsk vaniljsocker
300 gram kalla philadelphiaost

Vispa smöret i ca 5 minuter.
Tillsätt florsockret och vaniljsockret och vispa i ett par minuter till.
Tillsätt cream cheese och vispa tills allt är blandat och du har en fin krämig frosting.

Dela kakan i tre bottnar, om du inte bakat den i tre formar.
Bred frosting emellan bottnarna och runt om tårtan och låt den stå i kylen.
Dekorera med pepparkakor, lingon eller spritsa fint mönster.

Recept från Brinken Bakar.

Copyright © Café Salt 2020 • All rights reserved.