Saffransbullar med mandelmassa

Fördeg
500 g mjölk
50 g jäst
1 g saffran
520 g vetemjöl

Deg
150 g rumstempererat smör
170 g strösocker
2 g salt
320 g vetemjöl

Mandelfyllning
250 g mandelmassa
25 g smör
3 g vaniljsocker
120 g rumstempererat smör
nymortlad kardemumma efter eget tycke

Pensling och garnering
1 ägg
hyvlad mandel
pärlsocker

Gör så här:
Börja med en fördeg. Värm upp mjölken med saffran till fingervarmt och lös upp jästen i den. Blanda mjölken med vetemjölet och kör i köksassistent i 5 minuter. Låt ligga kvar med en duk över och vila i 15-20 minuter.

Blanda i de resterande ingredienserna i degen och kör på mellanhastighet tills degen känns len, glansig och börjar släppa kanterna.

Låt degen vila under en duk i ca 20-30 minuter så att degen släpper sin spänning.

Mandelfyllning:
Blanda mandelmassa med strösocker och vaniljsocker. Blanda i smöret lite i taget tills du har en slät och fin fyllning. Blanda i kardemumman.

Kavla ut degen ca 45×70 cm och cirka 0,5 cm tjock.

Bred ut fyllningen jämt över degen.

Greppa överdelen av degen och vik den över så att du får en halv vikning. Dela degen i avlånga remsor och gör små knutar genom att snurra remsan runt två fingrar som ett nystan.

IMG_9461

Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ordentlig under en duk i 1-2 timmar.

Sätt ugnen på 200 grader. Pensla bullarna med ägg och strö över hyvlad mandel och pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 13-15 minuter tills de fått en gyllenbrun färg.

Copyright © Café Salt 2020 • All rights reserved.