Saffransbullar med vaniljfyllning

Saffransbullar med vaniljfyllning

Ingredienser:
50 g färsk jäst
150 g rumsvarmt smör
2 påsar saffran (à 1/2 g)
1 1/2 dl strösocker
5 dl mjölk
250 g kesella (10 %)
1/2 tsk salt1 ägg
Ca 17 dl vetemjöl (15-17 dl motsvarar 900-1020 g)

Fyllning:
200 g rumsvarmt smör 
1 1/2 dl strösocker
4 tsk vaniljsocker

Till pensling
Ägg
Pärlsocker

Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken tillsammans med socker och saffran till 37 grader. Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, kesella, salt och ägg. Arbeta i hälften av vetemjöl och kör degen ca 5 minuter i maskin. Skär smöret i bitar och lägg i skålen och tillsätt sedan så mycket mjöl så att degen släpper från kanten. Kör degen länge. Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa under plastfilm i ca 30-45 minuter.

Fyllning: Rör matfett, socker och vaniljsocker smidigt.

Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. 

Kavla ut degen på mjölad arbetsbänk till en kaka. Bred på fyllningen. Vik kakan dubbel på längden, tryck till den lätt med handen. Skär remsar och snurra ihop till bullar, alternativt rullar du ihop degen och skär bitar. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper, alternativt i muffinsplåtformar med pappersform i varje fördjupning. Täck dem med en bakduk eller ännu hellre plastfilm och låt jäsa ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250°C. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8 minuter. Låt dem kallna på galler övertäckta med bakduk.

Copyright © Café Salt 2020 • All rights reserved.