Saffranscheesecake med hallonspegel på en vit choklad- och apelsinkladdkakebotten

Recept 18-20 cm form
100 gr smör
100 gr vit choklad
1 apelsin
2 dl strösocker
2 ägg
2 dl vetemjöl (120 g)

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra en form med löstagbar kant. Smält smöret i en kastrull, ta sedan kastrullen från plattan. Bryt chokladen i mindre bitar och låt det smälta i smöret. Rör ner socker och ägg. Riv skalet från apelsinen, tillsätt det samt pressa i lite apelsinsaft. Vänd ner mjölet. Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter eller tills kanterna är fasta men kakan fortfarande rörlig i mitten. Låt kallna helt, gärna över en natt.

Saffranscheesecake
200 gr philadelfiaost
1 dl socker
0,5 gr saffran
Ca 4-5 msk saft från en apelsin
0,5 tsk vaniljsocker
2 dl grädde
2 gelatinblad

Lägg gelatinet i kallt vatten i ca 10 minuter. Vispa philadelfiaost och grädde fluffigt, tillsätt socker och vaniljsocker. Pressa saften ur apelsinen och blanda i saffranet. Detta kan med fördel göras ett dygn i förväg. Rör i saffransblandningen i smeten. Ta sedan en liten del av smeten i en kastrull, pressa vattnet ur gelatinet och smält det på svag värme i kastrullen med smeten. Låt svalna lite. Häll över gelatinsmeten till övrig smet under omrörning och häll sedan blandningen över kladdkakan. Låt stå kallt minst 4 timmar.

Hallonspegel
150 gr frysta hallon
0,75 dl vatten
0,5 dl socker
2,5 gelatinblad

Blötlägg gelatinet i ca 10 minuter. Koka upp socker, hallon och vatten. Lägg de urkramade gelatinbladen i en bunke, lägg en sil över bunken och häll över den varma hallonsaften, blanda noga. Låt sedan svalna men inte stelna och häll över cheescaken. Låt stå minst två timmar. Jag gjorde min hallonspegel i en spiralform, men det går lika bra att hälla direkt på cheesecaken.

Jag spritsade lite cheesecakesmet runt om hallonspiralen.
Dekorera gärna med färska hallon, kanske lite apelsinzest, kan nog vara snyggt med lite hackade pistagenötter om alla tål det.

Recept från Erikas fikastund

Copyright © Café Salt 2020 • All rights reserved.