Saffranssmörbullar med pärlsocker

Ca 30 st
Fyllning
150 g smör, rumsvarmt
1 ½ dl florsocker
1 msk vaniljsocker

Deg
1 g saffran + 1 tsk strösocker
50 g jäst
3 dl mjölk, fingervarm
1 ½ dl strösocker
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
1 krm salt
3 ägg
225 g smör, rumsvarmt
12–14 dl vetemjöl

Dekorering
1 ägg
pärlsocker

GÖR SÅ HÄR

Mortla saffran och strösocker. Smula ner jästen i en bunke.

Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt saffran, strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.

Gör fyllningen under tiden. Blanda ihop smör, florsocker och vaniljsocker.

Knåda igenom degen och dela den i ca 30 bitar. Forma släta bullar och lägg dem i pappersformar, jag föredrar att göra dem i en muffinsform så blir det höga fina bullar.

Gör ett hål i bullen och stoppa i lite smörkräm.

Låt bullarna jäsa i ca 25 min. Sätt ugnen på 250 grader.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 min. För mig rann det ner lite smör i ugnen så lägg gärna ett bakplåtspapper i botten om du inte gillar att städa ugnen. Låt dem svalna på ett galler.

Ursprungsrecept från Lindas bakskola.

Copyright © Café Salt 2020 • All rights reserved.