Semmelgrottor

24 st lagom munsbitar

Kardemummamördeg:
250 g rumsvarmt smör
1,25 dl socker
ca 5 dl vetemjöl
3 tsk vaniljsocker
drygt 1 tsk bakpulver
1 nypa salt
2 tsk nystött kardemumma
50 g riven mandelmassa

Egen mandelmassa till fyllning:
200 g mandel med skal
2 dl florsocker
2 st äggvitor
1-2 tsk flaggpunsch
1 tsk nystött kardemumma
1 tsk vaniljsocker
en nypa salt

Garnering
3 dl vispgrädde
1 nappa socker
stött kardemumma
rostade mandelflarn

Vispa rumsvarmt smör och socker fluffigt.
Blanda mjöl, vaniljsocker, salt och bakpulver. Sikta ner i smöret och vispa ihop till en smidig deg.
Tillsätt kardemumma och mandelmassa. Blanda ihop.
Dela degen i 24 bitar och rulla till små bollar. Lägg bollarna i en minimuffinsplåt – du behöver inte smöra eller ha formar. Har du ingen minimuffinsplåt går det bra i små bakformar.
Om du har en citruspress i trä så doppa den i mjöl och skaka av överflödet. Tryck ner citruspressen i mitten ganska djupt – så att du kan fylla med ganska mycket mandelmassa.
Om du hinner ställ formen i kylen och låt kakorna bli riktigt kalla – då håller de formen mycket bättre vid avbakningen.
Värm ugnen till 160 grader varmluft.
Ta ut formen från kylen och grädda i mitten av ugnen ca 15-18 minuter. Låt kakorna svalna i formen.

Färdigbakade grottor

Mandelmassa:
Mixa mandeln fint och tillsätt florsocker, mixa igen. Mixa ner äggvitan, salt, kardemumma och vaniljsocker. Smaksätt med punsch efter eget tycke. Lägg över massan i en spritspåse.

Garnering:
Vispa grädden med lite socker tills du har en lättvispad med spritsbar grädde. Häll i en spritspåse med önskad tyll.
Spritsa en rejäl klick mandelmassa och sedan grädde. Garnera med kardemumma och rostade mandelflarn.

Recept från Salt som socker.

Copyright © Café Salt 2020 • All rights reserved.