Solbullar

Ca 24 st
50 g jäst
3 dl mjölk
1,5 dl strösocker
1 krm salt
1 tsk nymortlade kardemummakärnor
1 ägg
150 g rumstempererat smör
ca 12 dl vetemjöl

Fyllning:
ca 2 dl vaniljkräm, från pulver eller egengjord

Pensling och garnering:
1 ägg
smält smör
strösocker

Smula ner jästen i en bunke.
Värm mjölk tillsammans med kardemumman till 37 grader.
Lös upp jästen med lite av vätskan. Häll i resten.
Tillsätt salt, strösocker, ägg och smör.
Häll i hälften av mjölet och kör i degblandare. Fyll på med ytterligare mjöl tills degen släpper från kanten. Arbeta degen i ca 10 minuter.
Låt jäsa under plastfolie i 45 minuter.
Gör vaniljkrämen.
Sätt ugnen på 250 grader.
Dela degen i 24 bitar och forma till släta bullar.


Låt jäsa i ca 15 minuter.
Gör gropar i mitten med fingrarna och spritsa eller klicka ut vaniljkräm i gropen.


Pensla degen (inte vaniljkrämen) med uppvispat ägg och grädda i ca 10 minuter tills de fått fin färg.


Till servering pensla bullen (inte vaniljkrämen) med smält smör och doppa i strösocker.

Copyright © Café Salt 2020 • All rights reserved.