Tårta med hallonmousse, passionscurd och vit chokladfrosting

I dag fick jag äran att göra en tårta till en nybliven tonåring.

Citronbotten:
4 ägg
2 dl socker
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl special
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
zest från en citron
smör och mjöl till formarna

Sätt ugnen på 175 grader på över och undervärme – ej varmluft.
Smöra och bröa (med mjöl) två springformar – 20 cm i diameter.
Blanda mjöl, bakpulver, potatismjöl och vaniljsocker i en bunke. Rör med en gaffel så att bakpulvret verkligen blandar sig med mjölblandningen.
Vispa ägg och socker poröst. När det blir vitaktigt och fluffigt vänder du försiktigt i mjölblandningen och citronzesten med en slickepott.
Häll upp smeten jämt i formarna och ställ i ugnen i 25-35 minuter. Känn lite lätt med fingrarna uppe på kakan innan du sticker en provsticka i den. Den ska kännas lite fast. Testa sedan med stickan. Kommer den upp kladdfri är kakan klar. Låt svalna. Stjälp upp bottnarna när de svalnat lite.

Passioncurd:
6 passionsfrukter
1 citron
0,75 dl socker
1 msk maizena
2 äggulor
1 ägg
50 g smör
Gröp ur alla passionsfrukter i en liten kastrull. Låt koka ihop tillsammans med 0,75 dl socker och saft från en halv citron. Koka tills sockret smält. Sila sedan bort kärnorna och släng dem.
Vispa i ägget, äggulorna och maizena som du blandat ut med citronsaft från resterande halva citronen i passionssaften. Rör hela tiden på medelhög värme tills kurden tjocknar. Låt inte curden koka för då spricker den.
Ta bort från plattan och vispa i smöret så curden blir bank och fin. Häll upp i en skål och låt kallna.

Hallonmousse:
2,5 dl hallon, helst frysta
3 gelatinblad
100 g färskost
0,75 dl florsocker
2 dl vispad grädde

Koka upp hallonen och sila bort kärnorna.
Blötlägg gelatinbladen.
Vispa florsocker och färskost i en bunke.
Smält gelatinbladen i en tredjedel av hallonen och tillsätt resten av hallonpurén i färskostblandningen.
När gelatin- och hallonblandningen är ljummen tillsätt den också i färskostsmeten.
Vänd till sist försiktigt i vispad grädde i hallonsmeten. Ställ in i kylen och låt stelna till en mousse.

Vit chokladfrosting:
200 g vit choklad
250-300 g rumstempererat smör
300 g färskost
4 dl florsocker
lite röd karamellfärg
Smält chokladen över vattenbad. Låt svalna.
Vispa kraftigt i rumstempererat smör portionsvis i små bitar.
Vispa samman florsocker och färskost i en bunke och tillsätt sedan blandningen i chokladsmöret. Vispa fluffigt.
Dela smeten i två skålar och färga den ena svagt rosa.

Montera tårtan:
Lossa bottnarna från formarna. Dela vardera botten i två lika tjocka delar.
Lägg ut en första botten på ett fat. Bred på hälften av hallonmoussen snyggt och jämt.
Lägg på nästa botten.Stryk på passionscurden i ett jämnt och fint lager.
Lägg på nästa botten. Bred ut resterande hallonmousse.
Lägg på sista tårtbotten.
Känn efter på tårtan att den känns jämn. Jämna till den med handflatorna om den känns ojämn.
Täck tårtan med ett jämnt lager av den gulvita frostingen.
Dra med en räfflad tårskrapa längs sidorna i ett jämnt drag runt hela tårtan.
Fyll en sprits med varannat rosa och gulvit frösting.
Nu är det dags att göra rosorna uppe på tårtan. Spritsa rosor som täcker hela ytan.
Avsluta med att dekorera med vita sockerpärlor samt rosa lite mindre pärlor. Ställ i i kylen så att tårtan hålls kall till servering.

Recept från Sveriges Mästerkock, ”Catarinatårta”.

Copyright © Café Salt 2020 • All rights reserved.